EN
Ingredients
1 drizzle olive oil
2 tablespoons vegetable butter
1 red onion
4 cloves of garlic
1 cup portobello mushrooms
4 cups White Mushrooms
White pepper
2-3 cups vegetable broth
2 teaspoons cornstarch
1 cup Soy cream
1 cup oat milk (without sugar)
1 or 2 shitakes to garnish
How to make
In a pan, heat 1 drizzle of olive oil with 2 tablespoons of vegetable butter. Chop the red onion, add and sauté.
Meanwhile chop 4 garlic cloves and 1 cup of portobello mushrooms, and add to the pan, as well as 4 cups of white mushrooms broken into pieces. Season with pepper.
Keep stirring keeping the heat medium/high.
Once you get some color, add 1 to 2 cups of vegetable stock.
In a separate cup, dilute 2 teaspoons of cornstarch in a little broth. Add to the pan and cook for 10-15 minutes over low heat.
After that time add 1 cup of milk and another of cream, depending on the desired texture and let it boil.
Move to the blender and mash until smooth.
Finally, sauté one or two shitakes sliced in butter and thyme.
Serve the cream with the shitakes on top.
PT
Ingredientes
1 fio Azeite
2 colheres sopa manteiga vegetal (usei Alpro)
1 cebola roxa
4 dentes de alho
1 chávena Cogumelos Portobello
4 chávenas Cogumelos Brancos
Pimenta Preta
2-3 chávenas Caldo de legumes
2 colheres chá Amido de milho
1 chávena natas de soja
1 chávena leite de aveia (s/ açucar)
1 ou 2 shitakes para decorar
Como fazer
Numa panela aqueça 1 fio de azeite com 2 colheres de sopa de manteiga vegetal.
Pique a cebola roxa, junte e deixe refogar.
Entretanto pique 4 dentes de alho e 1 chávena de cogumelos portobello, e junte à panela, assim como 4 chávenas de cogumelos brancos partidos em pedaços.
Tempere com a pimenta e vá mexendo mantendo o lume médio/alto.
Assim que ganhar alguma cor, junte 1 a 2 chávenas de caldo de vegetais.
Numa chávena à parte dilua 2 colheres de chá de amido de milho num pouco de caldo, acrescente à panela e deixe cozinhar por 10-15 minutos em lume brando.
Passado esse tempo junte 1 chávena de leite e outra de natas, dependendo da textura desejada e deixe fervilhar.
Passe para o liquidificador e triture até estar homogéneo.
Por ultimo salteie um ou dois shitakes fatiados em manteiga e tomilho.
Sirva o creme com os shitakes por cima.