Mandala Pie

EN

Ingredients

1 puff pastry (you can buy it from the store)

5 tablespoons humus (you can buy it from the store*)

1 tablespoon of paprika

1 tablespoon of oregano

Salt and pepper to taste

1 medium zucchini with peel

2 medium peeled carrots

1/2 red onion cut in half moons

1 drizzle of olive oil

1 teaspoon garlic powder

 

How to make

Open the dough and place it in a rack.

Fill the bottom of the dough with hummus and sprinkle with paprika, oregano, salt and pepper.

Laminate the carrots and courgette with a peeler in longitudinal and thin strips and cut the onion in half moons.

Start by rolling one of the carrot strips so that became a cylinder and place it right in the center of the pie. The hummus will help to keep it stable.

From then on, start placing the zucchini strips, the carrot strips and the onion cut in half moons, always wrapped around that first cylinder until filling the whole area of the dough as shown in the illustrative image.

At the end, pour the teaspoon of garlic powder on top, the olive oil and a little more pepper if desired.

Bake at 180º for about 40min or until the dough is golden brown.

 

* If you prefer to make the hummus yourself, you will need:

200 grams of cooked and drained chickpeas

1 drizzle of olive oil

1 tablespoon of tahini (sesame paste)

1/2 lemon juice

1 clove of garlic

1 teaspoon ground cumin

Salt q/b

Pepper q/b

Fresh parsley q/b

 

You should put all the ingredients in a blender and blend until the ingredients turn into a paste.  Rectify the seasonings if you wish.

 

PT

Ingredientes

1 massa folhada (pode ser de compra)

5 colheres de sopa húmus (pode ser de compra*)

1 colher de sopa de paprika

1 colher de sopa de oregãos

Sal e pimenta a gosto

1 courgette média com casca

2 cenouras médias descascadas

1/2 cebola roxa às meias luas

1 fio de azeite

1 colher de chá de alho em pó

 

Como fazer

Abra a massa e coloque numa tarteira.

Preencha o fundo da massa com o humus e por cima do mesmo polvilhe a paprika, os oregãos, o sal e a pimenta.

Deve laminar as cenouras e a courgete com um descascador em tiras longitudinais e finas e corte a cebola em meias luas.

Comece por enrolar uma das tiras de cenoura de forma a ficar um cilindro e coloque mesmo no centro da tarte. O humus vai ajudar a mantê-la estável.

A partir daí comece de forma intercalada a colocar as tiras de courgette, as tiras de cenoura e as meias luas de cebola sempre enroladas à volta desse primeiro cilindro até preencher toda a área da massa tal como mostra a imagem ilustrativa. No final, deite a colher de chá de alho em pó por cima, o fio de azeite e um pouco mais de pimenta se o desejar.

Leve ao forno a 180º por cerca de 40min ou até a massa estar dourada.

 

 

*Se preferir fazer o húmus, vai precisar de:

200 gramas de grão de bico cozido e escorrido

1 fio de azeite

1 colher de sopa de tahini (pasta de sésamo)

1/2 sumo de limão

1 dente de alho

1 colher de café de cominhos em pó

Sal q/b

Pimenta q/b

Salsa fresca q/b

 

Deve colocar todos os ingredientes num processador e processar até ficar uma pasta homogénea. Rectifique os temperos se assim o desejar.